Veilig internetgebruik

Beste ouders,

 

Het internet is een onmisbare informatiebron geworden voor volwassenen en kinderen. Kinderen en jongeren zijn vaak enthousiaste gebruikers, zeker als het gaat om E-mail en Chat, Facebook (eigenlijk mogen ze daar zelfs nog geen gebruik van maken, ze moeten 13 jaar zijn). Ook spelletjes en muziek-websites zijn erg populair. Maar aan het gebruik van het internet zijn ook bepaalde gevaren verbonden. Internet is een openbare plaats en net als in het echte leven moeten kinderen leren om er zich verantwoordelijk te gedragen.

Als school zijn we overdag bezig om de kinderen op een verantwoordelijke manier te leren omgaan met deze media.

We zetten even een aantal eenvoudige tips voor u op een rijtje, zodat het internetgebruik voor uw kinderen ook thuis een stuk veiliger kan worden.

Plaats de PC (of als ze een tablet of telefoon gebruiken)  in een gemeenschappelijke ruimte of op een goed zichtbare plaats. Zo heb je meer zicht op het internetgedrag van je kind. Je bent in de buurt om te helpen als er iets vervelends gebeurt. Kinderen gaan kritischer en voorzichtiger chatten en surfen als ouders een oogje in het zeil houden.
Maak afspraken met je kind over het computergebruik. Hoeveel tijd mag je kind aan de computer zitten en waarvoor?

Sta niet toe dat je kind persoonlijke gegevens (adres, telefoonnummer, enz…) verstuurt of dat ze terug te vinden zijn op het internet. Bescherm je kind tegen misbruik via webcam. Geef je kind een mailadres waar zijn familienaam niet in voorkomt.

Spreek af dat je kind je waarschuwt als iemand hem op een ongewenste manier benadert of als hij iets choquerend tegenkomt op het net. Veel kinderen durven niets zeggen uit angst voor straf of internetverbod.

 

Installeer filters (www.aig-filtra.orgwww.getnetwise.com) Vertel je kinderen dat eventuele controle of het gebruik van filters nodig is om hen te beschermen tegen ongepaste en ongewenste beelden en/of informatie.

Leer uw kind dat niet alles op internet waar of waardevol is. Kinderen gaan er vaak vanuit dat alles wat op internet staat, waar is. Maak ze ervan bewust dat niet alle informatie even betrouwbaar is en dat je altijd kritisch moet blijven. Moedig uw kind aan het internet kritisch te benaderen en te checken of de informatie betrouwbaar is.

Deze tips en nog meer informatie over veilig online zijn terug te vinden op:

http://www.actioninnocence.org

Vriendelijke groeten,

Martine Van der Auwera

Directeur

 

 

Ook op KLASSE en diverse andere websites kan je informatie over veilig internetgebruik vinden.

9 tips om met je kind veilig online te werken

Veilig internetten